perjantai 23. helmikuuta 2018

LEMPÄÄLÄ 24/7

Kolme päivää ”DigiDigi”-teemaisen kärkihankkeen työstämistä takana. Päällimmäiseksi jäi tunne siitä, että sai olla mukana tekemässä jotain tärkeää todella hyvällä porukalla. Viisihenkisen retkikuntamme yhteishenki syntyi hyvin nopeasti ja tiimi toimi todella hyvin yhteen heti alusta alkaen.
Normaalista työarjesta irroittautuminen vaati järjestelyjä, mutta työskentelytapa tuotti varmasti sellaisia kärkihankeaihioita, joita ei muutoin olisi saatu aikaan.
Tiimimme vähintäänkin kunnianhimoinen tavoite oli laatia ”matkasuunnitelma”, miten saamme kunnan ”digitaaliset palvelut kuntoon”. Eli ei mikään ihan pikkujuttu!


Ensimmäiseltä päivältä jäi vielä seuraavienkin päivien keskusteluissa elämään Kyllä-kulttuurin hengessä tehty pieni lämmittelyharjoitus, joka eteni parityöskentelynä suunnilleen seuraavasti:
1) Toinen ehdottaa toiselle jotakin (esim. ”Voisimme lähteä matkalle New Yorkiin). Toinen vastaa tähän ”Kyllä, mutta…” ja jatkaa lausetta. Vastaavasti alkuperäinen ehdottaja vastaa tähän ”Kyllä, mutta.. ” ja jatkaa lausetta. Näin jatkettiin jonkin aikaa.
2) Sama harjoitus toistettiin vastaamalla ehdotukseen ”Kyllä, ja…”.


Toisessa tiimissä lähdettiin siirtämään lumikasoja, toisessa koko kunnan henkilöstö lähti laivaristeilylle. Tarinat lähtivät nopeasti elämään omaa elämäänsä, laivoja upposi ja lumikasat katosivat. Harjoituksen jälkeen keskusteltiin sen herättämistä ajatuksista. On helpompi sanoa ”Kyllä”, kun siihen on lupa. Ideoita on todella helppo keksiä ja niitä on loputtomasti, mutta miten tunnistetaan parhaat ideat ja osataan tarttua niihin? Miten uskalletaan ideoida jotain uutta, mitä kukaan ei ole kokeillut? Miten sellaisesta ideasta jalostetaan toimiva? Tarvitaan erilaisia näkökulmia: niitä jotka kasvattavat alkuperäistä ajatusta (”Kyllä, ja..”) ja niitä, jotka pitävät jalat maassa (”Kyllä, mutta..”).


Kyllä-harjoitus oli mielessä, kun kävimme tutustumassa ”Sinua varten” ryhmän ajatuksiin. Ideoiden tyrmäämisen sijaan keskityimme rakentamaan ajatusta eteenpäin ja löytämään perusteluja sille, että aluksi mahdottomalta kuulostavat asiat voivat olla täysin toteutettavissa ja jotain sellaista, mitä ei ole varmasti kokeiltu muualla! Pisteet rohkeudesta ”Sinua varten” ryhmälle!


Retkikunnassamme laadimme ”matkasuunnitelmaa”, jonka avulla voitaisiin saada aikaan helppokäyttöisiä, asiakkaiden tarpeisiin aidosti vastaavia sähköisiä palveluja, jotka on lisäksi myös mahdollista tuottaa tehokkaalla ja mielekkäällä tavalla. Eli tarkastelimme digitaalisuutta kahdesta näkökulmasta, ulkoisesti ja sisäisesti.


Retkikuntamme keskusteluista ilmeni hyvin selkeästi se tosiasia, että digitalisaatiossa on vain pieneltä osin kyse teknologiasta. Merkityksellistä on se, miten onnistumme kehittämään toimintaa ja palveluita fiksulla tavalla teknologiaa hyödyntäen. Siksi halusimmekin poistaa ”digi”-sanan kärkihankkeen nimestä. Pitkän pohdinnan jälkeen syntyi nimi, joka kuvaa kärkihankkeen tavoitetta: ”Lempäälä 24/7”. Eli tavoitteenamme ovat palvelut, jotka ovat kuntalaisten saavutettavissa monista eri kanavista joka päivä 24 tuntia vuorokaudessa.


Kärkihankkeemme aiheen laajuudesta huolimatta saimme aikaan ”tarinan”, jossa kuvataan, millaisia asioita matkan varrella tarvitaan. Kuvasimme työskentelymme aikana retkikuntamme näkemyksen siitä, mitä osaamista, välineitä ja toimintatapoja tarvitaan ”perusleirissä” kaiken muun kehittämisen pohjaksi sekä kuntalaisten että kunnan työntekijöiden näkökulmasta. Tälle pohjalle on mahdollista lähteä rakentamaan palveluita, jotka ovat saavutettavissa ajasta ja paikasta riippumattomasti useista eri kanavista, joita nimitimme ”Lempäälän Kanaviksi”. Avuksi tarvitsemme kunnan sisäisissä toimintatavoissa myös ”työnteon edelläkävijyyttä”, jota kohti on mahdollista edetä tunnistamalla ja omaksumalla uusien teknologioiden mukanaan tuomia mahdollisuuksia.


On selvää, että kärkihankkeemme on todella laaja ja tekemistä on valtavasti. Mutta kuten missä tahansa kärkihankkeessa, tavoitteiden on oltava riittävän korkealla, jotta huipulle voidaan päästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti