keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Strategiatyö startattiin esimiesten seminaarilla

Lumisateisena aamuna 22.1.2018 Lempäälän kunnan esimiehistä koostuva joukko kömpi tilausbussin uumeniin aloittaakseen matkan Helsinkiin. Siellä oli määrä aloittaa kunnan uuden strategian ruotiminen yhdessä asioita pohtien. Tarkemmin ottaen tavoitteeksi oli asetettu, että porukka löytää toteuttamiskelpoisia kärkihankkeita, joiden myötä konkreettisesti toteutuu ajatus kunnasta, joka sanoo kyllä.


Helsinkiin päästiinkin ongelmitta ja hyväntuulisen puheensorinan saattelemana noin parin tunnin bussimatkan jälkeen.


Kokoustila oli viihtyisä ja mahdollisti työn nopean käynnistymisen kunnanjohtajan ja henkilöstöjohtajan antaman ohjeistuksen jälkeen. Ohjeena oli, että työryhmät saivat villisti ja vapaasti laittaa ajatuksiaan valmiiksi annettavaan kehikkoon, joka rakentui uuden kuntastrategian kolmesta painopisteestä: yhdessä, elämykset ja edelläkävijyys. Näiden alueiden alle jokaisen työryhmän tuli pohtia 1-4 kärkihanketta tai ideakokonaisuutta.


Työryhmät oli muodostettu niin, että niissä oli eri palvelualueiden edustajia. Ehkä juuri siksi ajatustenvaihto oli mielestäni viriiliä ja uusia lähestymistapoja hakevaa. Kun kahvikin oli sopivasti paahdettu ja tarjolla oli hedelmiä sekä makeisia, luovuuden kukkia oli jäyhemmänkin helppo istutella hyvässä tunnelmassa.  


Iltapäivän aikana syntyi useita loistavia esityksiä. Osa niistä oli toki jo meneillään oleviin hankeisiin liittyviä, mutta iso osa uusia, ennakkoluulottomiakin luonnosteluja. Kunnan johtoryhmän tehtävänä oli valita näistä parhaiten strategisin painopisteisiin sopivat sekä ”raikkaat” ja samalla toteuttamiskelpoiset ideat. Ideat nimettiin kärkihankkeiksi seuraavasti:


Yhdessä: Sinua varten, Treffit Lempäälässä
Elämykset:, Korvamato, Luonto lähellä, Arjen seikkailuja
Edelläkävijyys: The Asuntomessut, DigiDigi


Tämän jälkeen henkilöstöjohtaja esitteli suunnitelman siitä, miten ja minkä tyyppisissä ryhmissä työtä tullaan kevään aikana tekemään. Jokaiseen kärkihankkeeseen nimetään opas ja retkenjohtaja. Kokonaisuutta kutsutaan retkikunnaksi. Nimitykset ovat mielestäni osuvia ja tuovat tekemiseen sopivasti seikkailumentaliteettia, elämyksellisyyttä ja päämäärähakuisuutta.


Seminaaripäivä päättyi kunnanjohtajan yhteenvetoon päivän saalista. Sen perusteella kannatti lähteä ”merta edemmäs kalaan”, sillä lopputulemana oli mielestäni selkeä näkymä sitä, mitkä ovat seuraavat askeleet ja mihin suuntaan ollaan etenemässä. Uskoakseni kaikki olivat ensimmäisen päivän jälkeen sitä mieltä, että tästä on hyvä jatkaa.


Normaalista työympäristöstä irtautumisen ajatuksena oli, että eri palvelualueiden esimiehet tutustuvat reissussa - sekä työtä tehdessä että vapaamuotoisemmin - toisiinsa. Alkuillan ohjelmaan kuuluikin päivällinen ja muuta ajanvietettä yhdessä. Ainakin oman kokemukseni mukaan turinaporukoita, joissa oli toisilleen entuudestaan vähemmän tuttuja henkilöitä, syntyi melko spontaanisti ja luontevasti. Kaiken kaikkiaan ensimmäinen päivä oli mielestäni antoisa, mielenkiintoinen ja innostavalla tavalla työntäyteinen.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti